Karate Polska

Stanowisko PUK w sprawie MP w Legnicy

Pukwkf1

Bielsko-Biała, 27 lutego 2019r.

Szanowni Państwo,

Chcielibyśmy przypomnieć, że Polska Unia Karate począwszy od dnia 5 listopada 2018 roku jest jedynym pełnoprawnym członkiem WKF w Rzeczpospolitej Polskiej. PUK – jako jedyny związek sportowy w Polsce – spełnia ustawowe wymagania do bycia polskim związkiem sportowym działającym w sporcie karate olimpijskie. Nadal czekamy na decyzję MSiT w tej sprawie, która ma być podjęta do 31 marca br. PUK posiada wyłączne prawa do reprezentowania World Karate Federation i sportu karate olimpijskie na terenie naszego kraju. Warto podkreślić, że sformułowania „karate WKF” i „karate olimpijskie” są równoznaczne i używane zamiennie.

Impreza o nazwie „Mistrzostwa Polski w Karate Olimpijskim”, organizowana przez PZK, nie jest rywalizacją sportową prowadzoną w karate olimpijskim ani pod szyldem WKF. Polski Związek Karate w dniu 5 listopada 2018 roku został na stałe pozbawiony członkostwa w World Karate Federation. W ramach PZK nie jest i nie może być rozwijane karate olimpijskie – Polski Związek Karate nie jest afiliowany przy WKF. Jest to decyzja ostateczna. Zawody organizowane przez PZK nie mają nic wspólnego z karate olimpijskim WKF. Udział w tych zawodach nie stanowi podstawy powołania do Kadry Polskiej Unii Karate na Mistrzostwa Europy i Mistrzostwa Świata.

Kluby członkowskie Polskiej Unii Karate zobligowane są do przestrzegania Statutu WKF, który w Artykule 8.2. stanowi: „Zabrania się poszczególnym członkom udziału w otwartych zawodach karate, które nie są zgodne z regulaminem sportowym i rywalizacyjnym WKF, w szczególności z zasadami antydopingowymi i bezpieczeństwa, jak również z Kodeksem i normami WADA”.

Kluby biorą udział w takich zawodach na własną odpowiedzialność i ryzyko. Ponoszą odpowiedzialność wobec zawodników i ich rodziców, związaną przede wszystkim z bezpieczeństwem swoich podopiecznych oraz konsekwencjami wynikającymi z nieprzestrzegania postanowień Statutu WKF.

W ciągu najbliższych kilku dni zostanie powołana Kadra Polskiej Unii Karate na Mistrzostwa Europy Seniorów w Karate Olimpijskim WKF, które odbędą się w dniach 28-31 marca 2019 roku w Guadalajarze (Hiszpania).

Zachęcamy do śledzenia bieżących informacji dotyczących karate olimpijskiego na stronie internetowej PUK www.karate-polska.pl.

Z wyrazami szacunku,

Paweł Połtorzecki
Polskiej Unii Karate

PLIK DO POBRANIA W PDF